Най големият проблем в Родопите за гласуването днес се оказва големият брой на хората, които нямат право да гласуват, а сега за първи път няма да могат и да си извадят удостоверение.

Село Горно Прахово е най-голямото село в община Ардино. В него избирателите в забранителния списък са повече от тези, които имат право на глас. От сутринта комисията връща гласуващи, дошли от Турция.

На територията на целия кърджалийски избирателен район хората които са отрязани от гласуването са над 100 хил.

Ограничението е въведено с изискването избирателите да имат настоящ адрес у нас поне 3 месеца преди изборите. Тази промяна в Изборния кодекс е въведена тази година за първи път. Още при гласуването ѝ партията , която получава традиционно най много гласове в района, обяви че решението противоречи на конституцията.

За сравнение през 2016 г. на президентските избори с право на глас са били 260 хиляди души , а на парламентарните – 254 хиляди. Сега са 149 хил.

В селото е монтирана и една от 60-те машини за гласуване в Кърджалийско. От сутринта с нея имаше проблеми. Повредата беше отстранена, но нито един избирател на прояви желание да гласува с машината.

В община Ардино новото изискване намалява избирателите наполовина. Според кмета комисиите ограничават избирателите, а това ограничение противоречи на конституционните права на гражданите да гласуват.

За сравнение през 2016 г. на президентските избори с право на глас са били 260 хиляди души, а на парламентарните – 154 хиляди. Сега са 149 хиляди.

Вижте повече във видеото!