С началото на лятото в Китен не дойдоха туристи, повече почивни бази, дори не са отворили. Нямаше и работници. 93-ма заявиха да станат жители на курортното градче още през април, нито един от тях не дойде да гласува, потвърдиха и от кметството.

С емоционален пост в личния си профил през април кметът на Китен насочи вниманието към курортното градче.

Снимка: bTV

„В последните няколко дни тече засилена регистрация на “изборни туристи”.

„Ето тук, пред кметството спират, примерно, шест или седем, осем човека, качват ги горе, регистрират ги и ги прибират. Какви са тези хора, не знам“, коментира още през април Ивайло Радев – жител на Китен.

„Миналата година нямаше такъв наплив, по-миналата също, по по-миналата”, заяви Дора Павлова – деловодител в кметство Китен.

Справка в регистрите показва, че интересът на желаещи да живеят в Китен чувствително се покачва в годините, в които се провеждат избори - през 2015-а, когато имаше местен вот новорегистрираните са два пъти повече от предишните години. Тази година увеличението е близо тройно.

Снимка: bTV

„Особено, точно преди крайния срок, около Великден, настана някакъв бум”, обясни кметът на Китен Катя Вълчева

Тези 93-ма новорегистрирани до каква степен биха могли да повлияят на изборния процес?

2015-а със 7 гласа спечелих аз пред моя опонент.

Снимка: bTV

„Идват и се записват за работа за летния сезон. Това е тяхното обяснение“, каза Дора Павлова - деловодител в кметство Китен.

Снимка: bTV

Проверяваме в една от почивните бази с новорегистрирани дошли ли са работниците - нови жители на Китен.

За Захари и Юлиян не са чували там.

Снимка: bTV

По улиците все още се виждат само наетите от кметството служители. Няма още и туристи. 

„Ние не го регистрираме персонала, работим с туристи, но не регистрираме персонал“, обясни Стоян Бодуров – собственик на хотел и ресторант.

Практика да се регистрират работниците няма, признават и други хотелиери.

„Сервитьорката ни работи, мисля, че 5 или 6 години тук. Готвачката ни - от 3 години. Не са регистрирани в Китен, тя си е в Димитровград, готвачката си е в Перник“, каза Донка Бодурова - собственик на хотел и ресторант.

Снимка: bTV

„Никога през последните години в април месец не е имало такива записвания, каквито протекоха тази година, които пак подчертавам, абсолютно законно, защото е позволенопо този начин”, заяви Катя Вълчева - кмет на Китен.

Осигуряването на вот не е ново за Китен. През 2005-а селото стана град с внос на чужди жители.

Активността за евровота в Китен остана сравнително ниска – 32-33%. Повечето от новорегистрираните жители на курортното градче ще дойдат да гласуват все пак есента. В Созопол също активността бе ниска.