Над 45 милиарда лева са влезли в България за 12 години, откакто сме членове на Евросъюза. Най-много от тях са по проекти по програмата за развитие на селските райони.

Такова е, например, спортното игрище, изградено с пари по програмата за селските райони в село Динката, община Лесичово. Преди три години е имало и лампи, и футболни врати, и табела. Днес тук са Стоян Рашев и кравата Мартина.

Снимка: bTV

„Това игрище отпреди 3 години е, ама за какво го направиха, защо не вземат да оправят пътищата тук? На другия стадион играят”, разказва мъжът.

За това съоръжение и още 2 стадиона в селата Лесичово и Калугерово общината харчи над 5 милиона лева, европейски пари. За разлика от игрището в Динката, стадионът в Калугерово се ползва. „Нещата, които ние съумяхме да ремонтираме, стадионите, читалищата. Всичко това е предпоставка поне да не напускат младите хора”, коментира зам.-кметът на Лесичово Веселина Милкова.

Снимка: bTV

От пускането на съоръженията през 2015 г. обаче досега населението в Лесичово продължава да намалява – ако тогава жителите са 5456 души, в края на минатата година са малко над 5100. Милкова обаче твърди, че има „инвеститорски интереси” за строеж на хотели. Тя признава, че „всеки иска пътища, всеки иска канализация, но се започва от там, където може да се кандидатства”.

Снимка: bTV

Според експерти не само усвояването на европарите е важно, а и това инвестицията да е с добавена стойност – да осигурява работа или пък да е конкурентен продукт.

„Правиш тази площадка с идеята какво ще се случва на нея след 10-15 години. Самите европейски чиновници – те също са заинтересовани тези пари да се усвоят, но страшно много доверие се губи, когато те виждат, че тези неща са направени, но след това не се използват по предназначение”, посочва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Снимка: bTV

От ЕК за bTV коментираха, че са твърдо решени да гарантират, че всяко евро от бюджета на съюза е добре похарчено и очакват същото и от държавите-членки: „Европейската комисия е твърдо решена да гарантира, че всяко евро от бюджета на ЕС е добре похарчено и очаква същото ниво на ангажираност от страна на държавите членки, които са основно отговорни за доброто управление на европейското финансиране”.