"Или правителството очаква много тежко развитие на кризата с COVID и много тежка икономическа рецесия в световен план и се опитва да вземе превантивно дълг, преди да затворят капиталовите пазари, или се очаква спиране на част от потоците, с които бюджетът се финансира". Това отбеляза Асен Василев, бивш министър на икономиката в служебния кабинет на Марин Райков, по повод на това, че България увеличава дълга с още 5 милиарда.

Най-вероятно ще спрат потоците по европрограмите или поне има подготовка за такъв евентуален сценарий, отбеляза той. Като причина за това Асен Василев посочи тежката политическа криза, която по думите му виждаме 73 дни, която вече се е прехвърлила и в Брюксел. 

"Едно такова решение вече се взе след думите на министър Десислава Танева. 350 млн. вече са спрени. Предстои да видим дали ще последват спирания в част от другите програми", каза още Асен Василев. Това според него ще стане ясно след дебата в Европейския парламент в началото на октомври. 

"Вече има дадени заявки от европейски комисари и от ръководителя на ЕК, че ако се види, че няма спазване на върховенството на закона, биха последвали финансови санкции за съответната страна. 

Ако това се случи, е по-добре да сте взели заема преди да се случи, коментира той.

В сряда финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че сме договорили нови близо 5 милиарда лева - от международните финансови пазари. Парите страната ни получава чрез продажбата на две емисии облигации. Едната ще се плаща 10 години, а другата - 30. А условия бяха определени като "изключителен успех" - заради по-ниските от очакваното лихви.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!