Директното подпомагане на земеделци по схема „Обвързана подкрепа“ е обект на злоупотреби, но добросъвестните производители и държавата е по-добре да не повдигат въпроса пред европейските институции, за да не бъде компрометирана мярката и да не бъде лишена България от финансирането. Това се разбира от изказване на земеделския министър Десислава Танева.

Думите ѝ са от провел се онлайн Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, като малко под 3-минутен откъс от събитието беше разпространен от разследващия сайт „Биволъ“.

Секретарят на асоциация „Български пипер“ Георги Василев посочва, че има над 20 запитвания на нейни членове заради това, че са били финансирани с повече пари от очакваното. Танева отговаря така: „Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби – и се компрометира „Обвързана“. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че, ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията…“.

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше, но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат: „Значи не трябва да получавате тази помощ!“, категорична е Танева.

„Биволъ“ припомня, че през миналата година при проверка на около 20% от заявените площи в половината области са били констатирани нередности в 11 000 дка само при зеленчуците, като санкциите увеличили ставките за тези, при които не са установени проблеми (което се разбира и от отговора на Танева – б.р.).

В публикацията се посочва, че често се заявявали огромни масиви, на които в крайна сметка не се сеело нищо или почти нищо и, въпреки сериозните субсидии, нищо не излизало на пазара. „60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на МЗХГ. Това много добре го знаят в ДФЗ и МЗХГ. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“, коментира пред „Биволъ“ самият Василев.

МЗХГ излезе с официална позиция по случая - че думите от записа са извадени от контекста.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!