Да се спира временно вносът на сезонни плодове и зеленчуци у нас до изчерпване на българската продукция. Предложението е на вицепремиера Красимир Каракачанов за подпомагане на родните земеделци.

Според него мярката ще подпомогне продажбата на земеделската продукция, като тази, осигуряваща част от прехраната на българското население по време на извънредното положение.

Вицепремиерът внесе в деловодството на Министерския съвет още три предложения за спешни мерки за подпомагане на част от българския земеделски сектор. Реакциите към тях са полярни. 

Родните производители на картофи бяха изненадани от предложенията. Съгласни са вносът да се ограничи временно, но настояват преди това да се подпомогне бизнесът им. 

„Адекватна подкрепа на родните производители на плодове, зеленчуци и картофи липсва в момента и е недостатъчна. Да инвестира в тях – пряко и косвено, което засега е много, много далече от очакванията“, смята Тодор Джиков, Национална асоциация на картофопроизводителите.

От „Активни потребители“ определят предложението като опит за ограничаване на свободната търговия.

„Аз не виждам проблем с реализацията на храните в България. Ако има излишъци, те винаги се изнасят, от десетилетия е така, това е за доброто на същите тези стопани“, отбелязва Богомил Николов, от асоциацията „Активни потребители“.

Самият вицепремиер Красимир Каракачанов предлага икономическият министър да спира вноса, само когато българското земеделско производство се предлага на нашия пазар.

„Да спрем нерегламентирания внос от чужбина, който убива българското производство. Идеята е да запазим българския производител, а не да фалира и работи във Франция“, посочва вицепремиерът.

Идеята на Каракачанов за механизма за временно спиране на вноса е земеделското министерство да предлага за кои стоки да се въвежда забраната, а икономическото да я прилага. От министерството на икономиката засега отказват коментар.

По идея на вицепремира правителството възложи на министъра на здравеопазването да промени заповедите си за извънредното положение: за да осигури осигурен безпрепятствен транспорт на сезонните земеделски работници до полетата и градините.

Транспортните средства следва да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства - ръкавици и маски.

  • 236 нови случая на COVID-19 в България
  • 316 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Цялата страна е в зелена зона по заболеваемост от COVID-19
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 293 са новите случаи на коронавирус у нас
  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!