Да се спира временно вносът на сезонни плодове и зеленчуци у нас до изчерпване на българската продукция. Предложението е на вицепремиера Красимир Каракачанов за подпомагане на родните земеделци.

Според него мярката ще подпомогне продажбата на земеделската продукция, като тази, осигуряваща част от прехраната на българското население по време на извънредното положение.

Вицепремиерът внесе в деловодството на Министерския съвет още три предложения за спешни мерки за подпомагане на част от българския земеделски сектор. Реакциите към тях са полярни. 

Родните производители на картофи бяха изненадани от предложенията. Съгласни са вносът да се ограничи временно, но настояват преди това да се подпомогне бизнесът им. 

„Адекватна подкрепа на родните производители на плодове, зеленчуци и картофи липсва в момента и е недостатъчна. Да инвестира в тях – пряко и косвено, което засега е много, много далече от очакванията“, смята Тодор Джиков, Национална асоциация на картофопроизводителите.

От „Активни потребители“ определят предложението като опит за ограничаване на свободната търговия.

„Аз не виждам проблем с реализацията на храните в България. Ако има излишъци, те винаги се изнасят, от десетилетия е така, това е за доброто на същите тези стопани“, отбелязва Богомил Николов, от асоциацията „Активни потребители“.

Самият вицепремиер Красимир Каракачанов предлага икономическият министър да спира вноса, само когато българското земеделско производство се предлага на нашия пазар.

„Да спрем нерегламентирания внос от чужбина, който убива българското производство. Идеята е да запазим българския производител, а не да фалира и работи във Франция“, посочва вицепремиерът.

Идеята на Каракачанов за механизма за временно спиране на вноса е земеделското министерство да предлага за кои стоки да се въвежда забраната, а икономическото да я прилага. От министерството на икономиката засега отказват коментар.

По идея на вицепремира правителството възложи на министъра на здравеопазването да промени заповедите си за извънредното положение: за да осигури осигурен безпрепятствен транспорт на сезонните земеделски работници до полетата и градините.

Транспортните средства следва да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите да осигурят лични предпазни средства - ръкавици и маски.

  • Обратно в клас: Езиковите центрове и училищата за деца със сензорни увреждания
  • Заведенията отвориха, собствениците им се оплакват от ограничението от 50% (ОБЗОР)
  • Недостиг на ваксини: Опашки и напрежение при отварянето на „зелените коридори“ (ОБЗОР)
  • Още едно бебе с антитела срещу COVID-19 се роди у нас
  • Заведенията вече посрещат първите си клиенти
  • Опашки от чакащи за ваксина и при личните лекари в Пловдив
  • Ангелов: Ако имаме ваксини, може да имунизираме 70% от населението до края на юни
  • Къде ще има „зелени коридори“ за ваксинация днес
  • Увеличава се броят на заразените с COVID-19 в болница
  • Разхлабване на мерките: Заведенията отново са отворени