„Активни потребители” алармираха за опасни салати на пазара. Те са провели изследване, след което става ясно, че в някои салати има наличие на вредни бактерии.

Снимка: bTV

В две от 3 салати има наличие на ешерихия колия, заяви пред bTV д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Той поясни, че са проверени 18 продукта, закупени от магазини в столицата.

С настоящето проучване се измерва количеството нитрати и идентифицираме присъствието на колиформи и E. coli бактерии в листни зеленчуци закупени от търговската мрежа, за да проверим до каква е замърсеността на предлаганите зеленчуци, поясни той.

Снимка: bTV

Експертът заяви, че от няколко големи търговски вериги и 4 общински пазара за закупили 18 продукта, от които 14 салати, включително 1 тип "Айсберг" и 4 зелен лук. Зеленчуците са опаковани в пликове и доставени същия ден в лабораторията.

Д-р Иванов посъветва да не си купуваме салати, по които има пръст, както и такива, които видимо изглеждат зле. Той добави, че за нашите спокойствие и безопасност трябва да измием закупените зеленчуци много добре и да ги накиснем в оцет, защото киселината убива по-голямата част от бактериите.

Снимка: bTV

Относно пестицидите, д-р Иванов заяви, че не са установени големи количества. От Министерството на земеделието, храните и горите също са установили, че от 200 проби само в 4-5 има наличие на химикали.

Зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов коментира и цените на зеленчуците и плодовете у нас. Според него има изкуствено завишаване.

Снимка: bTV

„През 3-4 ръце се препродават, това не е нормално, трябва да има регулации, саморегулация, сдружения, маркетингови структури като групи организации на производители, които да направят концентрация на предлагането, да бъдат с изравнени партиди, с големи количества, с една календарност на предлагане. Ще вземем необходимите мерки, за да помогнем на производителите да се обединяват в групи и организации, за да може директно да търгуват, без да има прекупвачи”, каза още той.

Снимка: bTV

Маринов заяви и че се подготвя електронен регистър за производителите на плодове и зеленчуци, за да може контролът да е още по-добър.

Наши производители пък се оплакаха от вноса.

Най-голям внос на зеленчуци има от Турция, Гърция и Полша.

Снимка: bTV

Най-голям внос на плодове има отново - от Гърция, Турция и Еквадор, а най-малък от Испания.

Снимка: bTV

Именно гръцката стока и дъмпинга в цените, за който говорят производителите, доведе до опасност от блокада по гръцката ни граница. 

Земеделски производители от района на Петрич и Сандански са готови на радикални протестни действия заради заливащия борсите внос на зеленчуци. Родните зеленчукопроизводители се оплакват от нелегалната търговия с вносни плодове и зеленчуци и ниските цени, подбиващи тези на родната продукция. 

Снимка: bTV

Според тях вносната стока е евтина, некачествена и пръскана с вредни химикали.

В борсата за продажба на внос влязоха проверяващи.

Снимка: bTV


Стоката е с ясен произход, етикетирана правилно и правилно съхранена, заяви Симеон Тилев, БАБХ- Благоевград 

Знае ли се как са произведени тези зеленчуци, знае ли се дали да използвани вредни химически вещества при производството?

По принцип Агенцията по храните се доверява основно на документацията, която придружава стоката. Не може да се провери с какво са пръскани, документацията е за произхода на стоката.

Тоест на нас не ни е ясно дали тези домати са пръскани с вредни вещества?

Няма как да го разберем в момента на проверката.

Цена на етикетите няма, но тук твърдят, че продават в зависимост от търсенето.
Родните производители настояват за държавна намеса.

Зам.-министърът на земеделието успокои, че са предприети спешни мерки при евентуална блокада.

Вижте още във видеото

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.