„Мярката с отстъпка от 25 стотинки за литър гориво не е социална, а по-скоро лобистка. С тази мярка фактически от бюджета на държавата, от данъците на всички хора, независимо имат ли автомобили, нямат ли, се финансира „Лукойл“. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред bTV.

„Когато се приема тази мярка, само за няколко дни цените се повишиха с повече от 30 стотинки на горивата. На практика тази мярка позволява дори и при по-високи цени компанията да не се притеснява от спад в това хората да почнат да зареждат по-малко горива, тъй като държавата финансира една част от цената“, добави той.

Стоянов обясни, че се мисли в посока замяна на тази мярка, но заради зимата и празниците засега е удължена.

„Когато хората свикнат с една мярка, ние не искаме да я спрем преди да имаме алтернатива. Разбира се тя е в помощ на гражданите. Всяка помощ в тези времена е важна и именно на прага на зимата и при коледните празници ние счетохме, че не е хубаво мярката да бъде спирана. В момента работим по пакет от мерки. Те на следващ етап ще я заменят, така че преди да сме готови с него, мярката не бива да бъде спирана“, добави той.

Ще се помага за намаляване на консумацията на електроенергия и за използване на възобновяеми източници. Стоянов спомена една от готвените мерки, която ще бъде с подоходен критерий.

„Хората с доходи до 1000 лв. ще получават помощи от специален фонд. Става дума да се помага и на бизнеса, а не само на гражданите. Ще се помага за намаляване на консумацията на електроенергия, за използване на възобновяеми източници и така хората, които получават месечно възнаграждение под 1000 лв., ще имат възможност за финансова помощ.“, каза той.

Стоянов обясни, че ще се мисли не толкова за помагане през горивата, защото подобни уязвими групи едва ли имат и автомобили.

„Много от тези хора нямат леки коли и те няма да получат помощ, ако ние отново да кажем компенсираме цена на горива. Напротив, идеята ще е в духа и на зелената сделка, и въобще на зеления преход, който правим, да се стимулира обществения транспорт, а не всеки да пътува с личен автомобил. Помощта ще е под формата и на ваучери за обществен транспорт включително", обясни Стоянов.

Той добави, че мерките ще влязат сила от 1 януари 2023 г.

Служебният министър коментира и договореното от правителството и „Лукойл“ т.нар. изземване на свръхпечалбите. От 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" трябва да прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България. На въпрос какво ще стане, ако компанията не го направи, Стоянов обясни, че държавата има достатъчно механизми, за да защити интересите си. Имаме такова разбирателство. Ако не си изпълнят ангажиментите, държавата има варианти как да постъпи, каза служебният министър.

"За нас това е недопустимо - рафинерията да е тук, в България, а печалбите да остават в други държави", каза още Стоянов.

Той очаква „Лукойл“ да преведе 100 милиона лева на бюджета до края на годината. Държавата има много инструменти, с които да постъпи към компания, която не е лоялна. Не знам защо правителствата преди нас не са го направили, добави Никола Стоянов.

Служебният икономически министър коментира дерогацията и възможността още 2 години да продаваме  преработения руски петрол на държавите в Европейския съюз, за които ембаргото е в сила.

„Целта е да защитим българските граждани и фирми. Не изнасяме бензин. Тази  рафинерия няма как в момента с краткосрочни решения да бъде захранвана по друг начин и се дава дерогация. Това е, което ни казва дерогацията. Те ни дават срок да се справим с този проблем, тъй като са наясно с него. Дава се време българският пазар да бъде задоволен с горива. Най-вече дизел, който е изключително важен, има остатъчни продукти, които трябва и могат да бъдат изнасяни, включително керосин. Примерно един самолет не може да излети от България. Целия керосин се произвежда там“, поясни Стоянов.

Относно военната помощ за Украйна, която страната ни реши да предостави, той категорично заяви, че това не ни вкарва във война.

„Много държави от цяла Европа така помагат на Украйна и не мисля, че някой от тях е във война. Във връзка с решението на парламента, правителството и по специално Министерство на отбраната много внимателно анализира това. Бяха взети предвид и желанията на украинската страна. И там, където се пресекат фактически и нашите възможности, и техните желания, това е и което им даваме. Тоест това, с което им помагаме, е нещо много нужно за тях“, подчерта служебният министър на икономиката.

Вижте целия разговор във видеото.