От първи януари отпада отстъпката от 25 ст. за литър гориво за шофьорите. Какви са цените на горивата и колко трайна е тенденцията за поевтиняване след пика през лятото?

Ето какво показва моментната картина. Литър бензин се търгува по бензиностанциите от 2,47 до 3,22 лв. Дизелът също отбелязва поевтиняване и в момента е между 2.83 и 3.48 лв. Траен спад има и при пропан-бутанът - цените сега са от 99 ст. до 1,32 лв.

За последната година бензинът е поскъпнал с 38 ст. за литър, а дизелът със 74 ст., като и при двата вида горива все пак тенденцията е за поевтиняване. Как обаче търговци и клиенти посрещат отпадането на отстъпката?

Милка Василева всеки ден трябва да кара съпруга си на профилактични прегледи. Отпадането на мярката ще се отрази на бюджета им, независимо от поевтиняването.

„Цените на горивата ли? А на хранителните стоки? Задължително е да останат тези 25 ст., независимо от цените на горивото. Не може без тази помощ, трудно ще бъде“, споделя Милка.

Търговците очакват горивата да се задържат на сегашните стойности или да спаднат още малко. А откакто стана ясно, че отстъпката от 25 ст. на литър спира в края на месеца забелязват, че работата им скача.

„Зареждаме с около 20% повече от една седмица насам. Януари и февруари са много слаби месеци и търсенето е по-малко от предлагането, така че предполагам ще видим цени още по-надолу“, обяснява Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на търговците и вносителите на горива.

От въвеждането на отстъпката досега горивата са поевтинели с 5% до 7%. Предстои да стане ясно дали ембаргото върху руски петрол за Европа ще се отрази.

„Това, което ни осигурява дерогацията е това, че ние ще имаме наличност най-вече на дизел, но и на всички видове горива, нещо, което ще е проблем за Европа. В Германия, Австрия и други европейски страни се очаква да има недостиг на дизелово гориво след влизане на санкцията Но за България, считам че докато има дерогация и комбината в Бургас работи няма да имаме проблем с доставките на горивата, което не е малко. На цени, които са най-добри в целия ЕС“, обяснява Светослав Бенчев.

Прогнозите на експертите още са, че по коледните празници, когато обичайно се пътува повече, цените ще тръгнат още малко надолу.