Цените на горивата у нас се очаква да паднат още през следващия месец, заради сигналите за задаваща се рецесия в Европа и Съединените щати. Прогнозите на търговците на горива идват само ден, след като държавата обяви, че "Лукойл" ще плаща данъците си у нас, а не зад граница. 

В момента средните цени на масовите горива у нас са 2,90 лева за литър бензин. Дизелът остава скъп със средни цени от 3,33 лв. за литър. При тези цени всички получават отстъпка от 25 стотинки на литър.

Така ще бъде и следващият месец, тъй като ще бъдат осигурени средства за нея, а след това държавата трябва да реши как да подпомага шофьорите догодина с парите, които се очаква да получи от облагането на "Лукойл".

Тази година държавата задели за отстъпката от 25 стотинки първоначално 150 милиона, а за да продължи помощта и през следващия месец ще бъдат осигурени още около 40 милиона.

За сравнение парите, които се очаква да получим догодина от „Лукойл“, са значително повече – по първоначални разчети между 600 и 700 млн. лева.

Надеждите на шофьорите, които зареждаха днес на една от бензиностанциите, са, че тези средства ще стигнат и до тях, а горивата няма да са много скъпи.

Търговците не знаят как държавата ще подкрепи потребителите с парите от „Лукойл“, но очакват заради по-ниски цени на международните пазари горивата да поевтинеят и тук:

„Цените на крайните продукти паднаха с 200 долара, ако това се запази като тенденция, ще виждаме доста по приятни цени – последните седмици на декември ще виждаме цени под 3 лева за дизела, бензина може би под 2,70 лв.“, заяви Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на търговците и вносителите на горива.

Подпомагането на хората със средствата от „Лукойл“ обаче трябва да се обмисли внимателно, посочват от бранша.

Сега част от по-малките търговци не могат да осигурят отстъпката на литър, тъй като тя се дава от бензиностанцията, а после бизнесът си я получава от държавата и така на практика я кредитира. Кредитът е около 10 милиона на ден, пресмятат от петролната и газова асоциация:

„Ако иска да увеличи помощта, този кредит ще стане още по-голям, той ще стане непосилен за бензиностанциите – т.е. не е това механизмът, който трябва да се прилага“, каза Андрей Делчев.

Помощта за потребителите би могла да се превежда автоматично по сметки на най-уязвимите групи допускат търговците:

„Би трябвало да обхванат и юридическите лица още повече, че се предвижда да се съберат повече пари и да се разпределят на по-справедлива основа“, допълни Андрей Делчев.

Засега държавата гарантира, че помага не на всички, а само на най-уязвимите. От „Лукойл“ обявиха, че едно от условията да изнесат цялата си дейност у нас е да могат да изнасят продукцията, произведена тук. 

Според финансовото министерство няма пречки за това. Според ЕК у нас, България няма право да изнася продукти, произведени с руски нефт в страната, защото сме получили дерогация за купуването на нефт от Русия за собствени нужди, а не за да се изнасят преработени продукти към други държави.

Разберете докога удължават помощта за горивата на businessnovinite.bg: