“Оттук нататък нашата рафинерия ще повишава своето геостратегическо и геополитическо значение, тъй като в Черно море ще се търгува не само руски нефт, но и казахстански нефт”, заяви в "Тази сутрин" икономистът Евгений Кънев. 

Той подчерта, че предстои да влезе в сила тръбопроводът между Средиземно море и Черно море, който ще пренася не руски нефт.

Според него “Лукойл” ще имат полза да стоят на нашия пазар.

“За Русия това ще е от стратегическо значение да пази тази рафинерия, за да не се продава друг освен руски петрол”, каза Кънев. 

Икономистът коментира и това дали нашата рафинерия ще може да преработва и различен петрол от руския.

“По моя информация и преди войната капацитетът на рафинерията е бил зает с до 40% не руски петрол, така че няма никакъв проблем за пренастройката на инсталациите”, каза Кънев. 

В началото на седмицата стана ясно, че ръководството на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това Министерският съвет трябва да позволи на „Лукойл“ да продължи да внася руски петрол от сорта „Уралс“ за България до края на 2024 г.

Според Евгений Кънев тази сделка за Русия е много важна. 

Ще има ли изгода компанията „Лукойл Нефтохим Бургас“ да остане на нашия пазар - гледайте във видеото.