Коалицията между ГЕРБ и АБВ беше ясна отдавна, въпросът беше как ще се изтанцува външно. Бойко Борисов, Георги Първанов и Бойко Борисов са достатъчно близки още от 2004 г. и са си взаимно задължение. Това обяви в „Тази сутрин” лидерът на „Движение 21” и бивш депутат от БСП Татяна Дончева.

„АБВ и Патриотичния фронт сложиха отдавна налакътници и наколенки”, за да влязат в коалицията, заяви тя. По думите ѝ новото управление е показало, че в предизборно време трябва да се говори по-внимателно с кого няма да се коалираш, за да не се влиза в настоящата ситуация.

Проблемът на това правителство е, че те изпитват неудобство едни от други – като на официално събитие с гости, които не се харесват, се гнусят да са на едно място, подчерта Дончева.

По думите ѝ принципите в политиката се отстояват много трудно, като трябва предварително избирателите да се убедят в големите намерения. „В политиката трябва да бъдат хора, отговарящи на някакви критерии – персонални, морални, професионални”, подчерта тя.

„Тази безпринципност беше обоснована от вота на избирателя, който гласува на принципа на най-малкото зло, а не на принципа какви управляващи му трябват”, каза лидерът на „Движение 21”.

Според нея основният проблем на този кабинет са многото формации в парламента, които са напълно разнобойни и между които няма вътрешна консистенция, защото са попадали всякакви хора, чиято единствена цел в властта. Вътрешната конфликтност, която ще продължи, и липсата на експертиза са нещата, които ще свалят правителството по думите на Дончева.

Дончева подчерта, че докато не бъдат отстранени ключови хора в няколко министерства, сложени да управляват определени поръчки на ДПС, Движението ще продължи да „държи спящата подкрепа срещу оставянето на хората”.

По думите ѝ настоящите управляващи не са „манифестирали желание обръчите от фирми да бъдат отстранени”. Тя изрично подчерта, че трябва да се прави разлика между обръчите от фирми и етническите турци

Тефтерите на Златанов – извратена идея на борбата с корупцията

По думите ѝ случаят с тефтерчетата на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов показва отчетливи проблеми на съдебната система.

„Щом съдебната система позволява това да се случи – дали по небрежност, или защото някоя куха лейка е позволила изнасянето на веществени доказателства, това е достатъчно да приема, че съдебната система, особено наказателната ѝ част и прокуратурата трябва да бъде реформирана въпреки съпротивата на Цацаров”, коментира Дончева.

Според нея този казус е ярко доказателство за това как една по принцип прекрасна идея за борба срещу непотизма и конфликта на интереси може да бъде „чудовищно извратена”, чрез институция, която е най-корупционен инструмент.

Гледайте целия разговор във видеото!

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец