Премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще оттегли предложението си да бъде в същото време и министър на финансите, научава информационният сайт Плусинфо от източници от парламента.

Очакваше се днес от 12:00 ч. българско време да има заседание за избор на нови членове на правителството, но то още не е започнало тъкмо поради тази причина.

Според информации на Плусинфо засега няма предложение за нов министър на финансите, но не е известно дали Драган Тевдовски ще остане на поста. Вкрая н май северномакедонският премиер предприе редица кадрови промени в своята партия и заяви, че ще има промени и в парвителството през юни.

Малко по-късно Антикорупционната комисия, която разгледа предложението Заев да бъде едновременно премиер и министър на финансите, реши, че такова съвместяване на постове е невъзможно според член 72 на Закона за портиводействие на корупцията и конфликта на интереси.

В писмо на комисията до парламента се казва, че поемането на финансовото министерство от Заев  би могло да концентрация на власт и противоречи на принципа за несъвместимост на държавните постове.

Въпреки това Заев е заявил, че ще изпълнява функцията на министър на финансите до избора на нов титуляр, съобщава МИА.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!