„Гоце Делчев се е определял като българин и това е безспорен исторически факт”. Това заяви северномакедонският македонският президент Стево Пендаровски в интервю за македонската телевизия „Алсат М”, което ще бъде излъчено тази вечер. 

„Има два неоспорими исторически факта и това трябва да бъде като компромисен вариант за личността и делото на големия революционер, който създаде напрежение в отношенията между Скопие и София и който заплашва да създаде отново нови противоречия между двете държави”, казва Пендаровски.

В интервюто пред телевизия „Алсат М“, той заяви, че исторически неоспорим е фактът, че Гоце Делчев се е определял като българин. Според Пендаровски, в същото време няма нито един исторически факт, че се е борел за Велика България или Санстефанска България.

Президентът Пендаровски определи и формулировката, около която, според него трябва да се обедини комисията: 

„Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава, та дори в края на живота си прави завещание неговите кости да почиват в независима македонска държава. С една дума както казват някои политици: истината и само истината - така да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска държава. Ето я формулировката, дайте да я подпишем и да не създаваме проблеми там, където не трябва да има”. 

„Ние като държава не може да преглътнем тезата, че през 1944 г. сме се събудили една сутрин като македонци. Дайте оттук нататък да разговаряме, защото този политически подход няма да ни доведе до никъде“, допълни още Пендаровски. 

Междувременно северномакедонският премиер призова на фейсбук страницата си за търпение към Съвместната комисия, която трябва да ртеши спорните исторически въпроси между Скопие и София. Според него миналото трябва да ни обединява, а не да ни разделя.

„С България подписахме Договор за приятелство, а не за проблеми и престрелки. Постигнахме договореност за общите моменти от миналото, които трябва да ни обединяват, а не да ни разделят”, написа македонският премиер Зоран Заев на официалната си страница във „Фейсбук”. 

„Опитът от историческите комисии по света и в Европа доказват, че сътрудничеството иска време, труд, търпение, уважение един към друг и голяма взаимна отдаденост. Но преди всичко е необходима обща идея да вървим напред”, заяви Заев.