Промени в правителството, а не предсрочни парламентарни избори ще има в Северна Македония, това заяви премиерът на страната Зоран Заев по време на дебата в рамките на деветата сесия на Централния съвет на управляващата СДСМ, цитиран от БГНЕС.

На събранието е взето решение западната ни съседка да продължи евроатлантическата си политика за интеграция в Европейския съюз и НАТО.

„В допълнение към факта, че процесите на ратификация на членството ни в НАТО се движат отлично, втората цел е, след 15 години опити, да получим дата за започване на преговори за членство в ЕС. Получихме уверения от държавите-членки, че Европейският съвет ще направи заключение на 20-21 юни. В същото време Бундестагът ще ратифицира доклада през септември и датата ще ни бъде дадена през октомври“, заяви лидерът на СДСМ.

Заев подчерта, че удължаването на времето за доклада и на самата дата на преговорите се дължат на провеждането на избори за Европейски парламент.

„Два или три месеца не са толкова важни. Всичко това не ни поставя в състояние да съкратим времето на всякакви политически промени и да вземем решение, което е най-подходящо за държавата и за гражданите, а именно да сложим край на идеята за предсрочни избори и правителството да продължи с целия си капацитет, като се посвети на реформите, но и на икономическите перспективи като приоритет за тази година, каза още Заев

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!