Гърция е в траур. Жертвите от пожарите край Атина станаха 80 и все още много хора са в неизвестност, сред които и деца. Спасителните екипи ги издирват и в изгорелите райони, и в морето.

Причините за избухването на пожарите все още са неясни. Европейските институции спуснаха знамената си в Брюксел в памет на жертвите. НАСА разпространи сателитна снимка на пожарите.

Повече от шест часа Съби Кисьов оцелява от огъня в морето. Буквално - под вода. Той и още 10 души.

Снимка: Reuters

В село Мати живеят няколко българи, всички са добре. Тепърва ще започне възстановяването и за хората и за селото.

До момента няма точни данни колко хора са в неизвестност. В търсенето им помага и специален сайт. На сайта са качени снимките и имената повече от 30 изчезнали хора.

Сред тях е 13-годишният Димитрис от Мати.

Снимка: btvnovinite.bg

Момчето е било заедно със своите баба и дядо. За последно са видени да тръгват с автомобила на чичо му. Всички са в неизвестност.

Търси се и цяло семейство от Рафина - бащата Панайоти, майката Анна и двете им момчета.

Надеждата на близките е да намерят изгубените роднини- като баща, който след дълго търсене, вижда в телевизионните кадри двете си деца на една от спасителните лодки.

Властите започват описването на щетите. Стотици коли бяха опожарени. След огнения ад от тях останаха само разтопени автомобилни части. До момента се знае, че са изгорели и поне 1000 къщи.

Снимка: Reuters

Сред останките от дома си и пепелта на изгорените автомобили Панагиотис търси следи от съпругата си. „Взех бебето и бягах към морето. А с жена ми не зная какво се случи. Мисля, че изгоря тук”, казва той.

Спасителни екипи продължават издирването на хора, а оцелелите не спират да разказват за огнения ад.

Надя Пападополу и сестра й са сред първите спасени от рибарски кораб. „След пет часа първата рибарска лодка дойде и ме извади от водата заедно с другите хора”, споделя тя.

Капитанът Димитрис Перифанос и екипажът му успяват да спасят на кораба 25 души. Сред тях две момиченца на 10 и на 12 години.

Димитрис каза, че вятърът е бил много силен и е тласкал хората навътре във водата. По думите му те са плували с надеждата, че някой ще ги спаси.

Все още са малко тези, които се осмеляват да се върнат в домовете си. Психолози оказват помощ на оцелелите, а властите започват описване на щетите.

Група доброволци издирват и изпаднали в беда домашни любимци.