Пожарникарите продължават издирването на хора, блокирани в обгорените къщи и коли в района на гръцките курорти Мати и Рафина.

Районът бе опустошен от пожари, които отнеха живота на 74 души. По последни официални данни пострадалите са 187. Сред тях е и българката Елена Иванова, която е в болница.

В Мати почти няма оцелели къщи.

Снимка: Reuters

Навсякъде има разтопени части от автомобили. Българите в Мати са 7-8, всички са се спасили и са добре, предаде специалният пратеник на bTV Десислава Ризова. В района продължава да няма ток.

Спасителни екипи обхождат къща по къща и търсят оцелели. В един от домовете е спасена възрастна жена, която не е можела да се движи, защото ходилата ѝ са били силно обгорени.

Един от спасилите се в морето е и българинът Съби Кисьов. „Всичко стана ненадейно, единственият ни шанс беше да влезем в морето и там оцеляхме. Всичко стана за около 3-5 минути”, каза той пред bTV. 

Трудно беше с дишането, защото вятърът духаше срещу нас, допълни той.

На брега някои хора са намерили смъртта си.  Други пък са скачали от скалите, тъй като огънят ги е настигнал.

„Никой не излизаше от водата, единственото спасение беше вътре. Чакахме 5-6 часа да дойдат рибарските лодки. Качваха ни по десетина души, а навътре ни чакаше друга по-голяма лодка”, разказа Съби Кисьов.

Снимка: Reuters

Няма данни за други пострадали българи освен Елена Иванова, каза консулът ни в Атина Иван Иванов. „Умоляваме всички български граждани, които се намират в районите на пожарите в Гърция, да се свържат с посолството, за да получим информация, ако има друг пострадал български гражданин и да окажем необходимото съдействие”, допълни той.

По данни на пожарната служба на Гърция около 100 души все още са в неизвестност.

Има информация за задържан български граждани преди 5 дни в района на Серес, но няма общо с пожарите от понеделник, 23 юли, подчерта Иванов. 

Снимка: EPA

Огнената стихия блокира и част от остров Крит, където има българска общност.

„На острова имаше три огнища, които бяха овладени до вчера вечерта”, каза Петър Анастасов. Над 50 пожарникари с повече от 15 полицейски и пожарни коли обикаляха районите и гасяха пожарите, които бяха отдалечени от районите с хора, но изгоряха огромни площи със земеделска продукция”, каза българинът.

Гърция е в тридневен траур заради жертвите от пожарите около Атина. В потушаването на пламъците се включиха огнеборци и от други европейски държави. Това са най-тежките пожари в Гърция от 2007 г., когато десетки хора загинаха на полуостров Пелопонес.

  • Бдение в памет на загиналите при пожарите в Атина (СНИМКИ)
  • Гръцка телевизия: Има задържан мъж за пожарите край Атина
  • Близо 90 вече са жертвите на пожарите в Гърция
  • Ципрас пое политическата отговорност за пожарите в Гърция
  • Жертвите на пожарите в Гърция станаха 87 души
  • Умишлен палеж е най-вероятната причина за пожарите край Атина
  • Изпепелените райони в Гърция – кадри от дрон след огнената стихия (ВИДЕО И СНИМКИ)
  • Продължава издирването на хора в неизвестност след пожарите край Атина
  • Жертвите на пожарите в Гърция растат, много още са в неизвестност (ОБЗОР)
  • Три дни траур в Гърция заради жертвите от пожарите (ОБЗОР)