62-годишен мъж с тежки изгаряния е починал в болницата в Атина, съобщиха от гръцкия вестник „Катимерини”. Така броят на загиналите заради огромните пожари в източната част на Атика стана 87.

Мъжът е бил на животоподдържащи системи в болницата, но лекарите не са успели да спасят живота му.

Властите се опасяват, че бройката на загиналите ще се повиши, тъй като десетки души са били докладвани като изчезнали и спасителите все още не са приключили с дейностите по издирване в засегнатия от пожарите район и всичките му сгради.

Гръцкият зам.-министър на околната среда Сократис Фамелос заяви, че залесяването на районите, които са пострадали от горските пожари, ще започне веднага. Според разпространени днес данни огнената стихия е изпепелила около 1300 хектара в района на Мати.

Правителството прие и пакет от мерки в помощ на пострадалите, като всяко семейство ще получи еднократна помощ от 5000 евро. Семействата, които имат загинали родители ще получат два пъти повече.

Хората са скептични, че някой ще им помогне, въпреки отпуснатите средства. Властите обещават да действат бързо, макар равносметката да е ужасна.

Унищожени са 1500-1600 къщи в едното село и 3000-4000 в другото.

Междувременно гръцките власти обявиха, че най-вероятната причина за пожарите край Атина е умишлен палеж. Заключението е на гръцкия вътрешен министър Панос Скурлетис на база анализ на сателитни кадри и проверки на терен.