Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че поема цялата политическа отговорност за опустошителните горски пожари. Те отнеха живота на най-малко 87 души и доведоха до обвинения от страна на опозицията, че правителството не е успяло да защити живота на хората, предаде Ройтерс.

„Повиках ви тук преди всичко, за да поема политическата отговорност за тази трагедия пред моя кабинет и гръцкия народ”, заяви Ципрас пред министрите.

Той посочи, че правителството бързо ще даде ход на национален план за справяне с дългогодишните нарушения в строителството, и добави, че има индикации, че причината за пожара е палеж.

След като ужасът премина, оцелелите местни жители и опозицията обвиниха правителството в липса на адекватни мерки срещу такива бедствия. Кабинетът се защитава с аргумента, че пожарите са били умишлено предизвикани.

Същевременно гръцката техническа камара констатира, че само в най-засегнатото селище – Мати, има над 300 незаконни постройки, които не отговарят на техническите и противопожарни изисквания.