Четирима от задържаните за скандалния случай с т. нар. „завод за раждания" в Гърция остават в ареста. Вече са формулирани обвиненията за медицинския център в град Ханя на остров Крит.

Обвиненията са за незаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки и привидни инвитро процедури.

Сред откритите над 30 бременни жени има и българки. От българското Министерство на външните работа отбелязаха, че към посолството ни в Атина не са постъпвали искания за оказване на помощ на български граждани и Гърция не е искала съдействие от наша страна.

Кои са уязвимите групи и къде са „пукнатините“ в закона?

Млада жена, от ромски произход, която има нужда от пари. Това е най-често срещаното описание на българките, които стават жертва на трафик с цел търговия на бебета.

„Някой път може да са насилвани, в други случаи има предложения за по-солидно заплащане. Ако жената е с нисък доход, има нужда от пари или има по-голямо семейство за издържане, се съгласяват. Когато вече тя роди и това бебе е готово да бъде продадено, всъщност тези пари не стигат до нея, а ги получава този, който е бил посредник. Много от тези момичета и жени се страхуват да кажат, защото много често техните мъже са въвлечени в този вид трафик“, казва Моника Николова, директор на Фондация „А21“.
Сигналите за жени, „продадени“ в други страни, се увеличават, признават от фондацията.

„Все още най-разпространяваните начини са lover boy, или  романтичната връзка и фалшиво предложение за работа. Това са двата начина, които трафикантите най-често използват за набиране на жертви“, допълва Моника Николова.

Сурогаството е разрешено в моного страни, но е престъпление в България

На фона на търговията с бебета сурогатството е разрешено в много страни в света, посочват юристи. А методът е сключване на договор между семейството и жената, която ще износи детето им.

„В България няма такава възможност и който го прави, не го прави в България или ако го прави в България е заобикаляйки правилата на закона. Майката, която е родила детето, става майка в акта за раждане и тя наистина е биологичната майка. Бащата, който е бил донорът, става припознаващият родител и същевременно е вписан като баща в акта за раждане. След това вече, когато дойде детето, в България майката, която е съпруга на бащата, осиновява детето. Като съпруг на родител“, обяснява схемата адвокатът по семейно право Йорданка Бекирска.

Сурогатството в България е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. А експерти призовават: всеки, който има съмнения за трафик на жени с цел търговия на бебета, да подаде сигнал.