За „завод за раждания“ и „индустриализация на ражданията“ пишат гръцките медии, като съобщават за разкритията около скандала с незаконните осиновявания, донорство на яйцеклетки и привидни ин витро процедури в Центъра за инвитро оплождане в град Ханя на остров Крит.

Сред десетките жени, които са били експлоатирани от престъпната група като сурогатни майки и донори на яйцеклетки, има и българки, предава БТА.

Според съобщението на гръцката полиция организираната престъпна група, в която участват лекари и други медицински лица, е разбита сутринта на 8 август с операция, проведена на Крит, в Атина и в Солун.

Лекари вербували „посреднички“ в Крит, Солун, както и в чужбина, за да открият и да получат съгласие от жени, чужди гражданки в уязвимо положение, да ги прехвърлят в Гърция и да ги експлоатират като донори на яйцеклетки или като сурогатни майки.

Впоследствие чрез експлоатацията на жените били изпълнявани поръчките на „клиенти“ от цял свят (девойки с репродуктивни проблеми, самотен мъж или хомосексуални двойки), които не изпълнявали законните предпоставки за осиновяване.

Смята се, че организацията е развивала дейност от цяло десетилетие.

Само от декември 2022 г. досега са установени поне 71 жени, донори на яйцеклетки, някои от които са били експлоатирани нееднократно, 98 жени, експлоатирани като сурогатни майки, 13 случая на незаконно придобиване на дете чрез програма за сурогатно майчинство, 4 незаконни осиновявания, 400 случая на измама и причиняване на физическо увреждане на пациентки чрез фиктивни ин витро процедури през 2021, 2022 и 2023 година, допълва БТА.