Най-малко 182 случая за незаконно извличане на яйцеклетки от жени и сурогатно майчинство, както и над 400 случая на фалшиво инвитро оплождане са открити в клиника за плодовитост на остров Крит. Това съобщава сайта еkathimerini.com.

По данни на разследването схемата е действала от декември 2022 г. Полицията е арестувала осем души, които са извършвали „трафик на хора с цел незаконни осиновявания на бебета, както и измама на пациенти чрез фалшиво инвитро лечение“.

Съобщава се също така, че престъпната група е разбита от Главната регионална полицейска дирекция на отдела за организирана престъпност на Крит. А сред десетките жени, които са били експлоатирани от престъпната група като сурогатни майки и донори на яйцеклетки, има и българки.

Според гръцката полиция групата е експлоатирала жени, които са били в уязвимо положение. Арестуваните са ги използвали като донори на яйцеклетки и като сурогатни майки. Освен това те са мамили пациентите си чрез фиктивни трансфери на ембриони и са посредничили при незаконни осиновявания.

Печалбата само по програма за сурогатство варира от 70 000 до 100 000 евро, като понякога стига и до 120 000 евро, съобщават още гръцките медии.