30 хиляди евро е цената на сбъднатата мечта да станеш майка. Става въпрос за сурогатното майчинство, забранено на много места, но не и в Украйна. Една клиника в покрайнините на Харков привлича хиляди бездетни двойки от цял свят.

Снимка: bTV

"Щом бебето започне да рита, винаги му говоря. А приказките, които чета вечер на моите деца, са и за бебето в корема ми. И то слуша”, разказва Наталия Попова, сурогатна майка.

Наталия е бременна в осмия месец - с момиче. Но детето не е нейно. Наталия е сурогатна майка. Родителите на бебето са германци.

"Разбира се, че ще се радвам за тях. Това е толкова щастлив момент - когато за първи път държиш бебето си на ръце”, заяви Наталия.

Снимка: bTV

Децата й прекарват с нея само деня. Вечер се прибират вкъщи. Преди няколко седмици тя се е преместила да живее близо до клиниката в Харков.
Наталия е решила да стане сурогатна майка заради доброто заплащане. Съпругът ѝ изкарва едва 200 евро на месец. Иска ѝ се децата ѝ да имат по-добър живот.

Клиниката в покрайнините на Харков привлича бездетни двойки от цял свят. Сред тях са и двамата германци, чието дете Наталия носи в утробата си. Двамата не желаят да застават пред камерата. Страхуват се, че могат да бъдат разпознати в родината си.

Снимка: bTV

За разлика от тях жена е склонна да говори. Тя също е германка. Ще я наречем Ана. Жената е в началото на четирийсетте и има зад себе си шест неуспешни опита за изкуствено оплождане. За Ана и съпруга ѝ осиновяването не е било решение. Затова сурогатното майчинство и даряването на яйцеклетка е бил единственият изход. В Германия обаче това е незаконно. Зад германската забрана се крие известна доза лицемерие, смята Ана.
 
"Сурогатното майчинство в Германия е забранено, въпреки че много известни личности и хората, които имат пари и могат да си го позволят, го правят. Когато се върнеш в Германия с дете, Службата за закрила на детето се отнасят към теб така, сякаш си престъпник", обясни Ана.

Снимка: bTV

За клиниката в Харков сурогатното майчинство е доходоносен бизнес. За даряването на яйцеклетка и износването на дете от сурогатна майка всяка двойка плаща най-малко 30 хиляди евро. Макар да няма официална статистика, запознати с темата твърдят, че всяка година по този начин в Украйна се раждат по няколкостотин деца.

Вече е изминал повече от месец от последната ни среща с Наталия. Тя отново е у дома - при семейството си. А детето, което е носила в утробата си през последните 9 месеца, вече е при родителите си в Германия.

"Честно казано, след раждането на бебето бях объркана емоционално. От една страна разбираш, че това не е твоето дете. Но от друга искаш да знаеш всичко за него. Все пак то е било в утробата ти цели 9 месеца. Но не бих нарекла това майчински инстинкт, защото много ясно осъзнаваш, че това не е твоето дете", обясни сурогатната майка.  

Германските родители на детето са твърдо решени да не прекъсват контакта си с Наталия. А дали тя отново би износила чуждо дете? Може би, казва Наталия. Едно обаче е сигурно: търсенето е огромно и ще нараства.