„Ал Кайда“ заплаши да нападне отново редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“, съобщава БТА. Причината е, че изданието е публикувало карикатури на ислямския пророк Мохамед във връзка със съдебния процес за терористичната атака срещу тях през януари 2015 г.

Тогава братята Куаши екзекутират 12 души в редакцията на сатиричния седмичник. На излизане от сградата убиват и един полицай. Като повод за нападението беше изтъкната – карикатура с пророка Мохамед.

Смъртоносното нападение срещу сатиричния вестник не е еднократен акт, предупреждава джихадистката организация в публикувано вчера съобщение, в което припомня за „братята герои Куаши“ , които признаха, че действат от името на „Ал Кайда“ в Йемен, преди да бъдат убити от силите на реда.

Снимка: Reuters

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде „зелена светлина“ за повторното публикуване на карикатурите, се казва в съобщението на джихадистката организация.

„Щом вашата свобода на изразяване не зачита никакви граници, подгответе се да се изправите пред свободата на нашите действия“, заплашва „Ал Кайда“ в публикацията си от вчера, 11 септември – годишнината от атентатите през 2001 г. в САЩ.

екзекутира четирима евреи при взимане на заложници в магазин в източната част на Париж.
Тримата джихадисти бяха ликвидирани при две полицейски операции, извършени почти едновременно в магазина и в печатница в парижкия регион, където братята се бяха укрили.