Френският сатиричен седмичник „Шарли Ебдо“ препечата карикатурите си на пророка Мохамед преди да започне утре процесът за атентата на джихадисти срещу вестника през 2015 г.  

„Никога няма да се предадем. Никога няма да се откажем“, заяви директорът на изданието в новия брой, който отново публикува прочутите карикатури на корицата си. Той ще се продава по павилионите от утре, но е достъпен онлайн от днес по обяд.

На 7 януари 2015 г. джихадисти взеха за заложници и убиха редица членове на редколегията на вестника.

Дванадесетте карикатури първоначално бяха публикувани в датския вестник „Юландс постен“ на 30 септември 2005 г., а след това от „Шарли Ебдо“ през 2006 г. На тях пророкът Мохамед е изобразен с бомба вместо чалма или въоръжен с нож до две забулени в черно жени.
Освен датските карикатури, вестникът препечатва и карикатура на Мохамед на художника Кабю, който е сред жертвите на джихадисткия атентат.

„След януари 2015 г. много пъти са ни молели да публикуваме и други карикатури на Мохамед. Винаги отказвахме, не защото е забранено, законът ни го позволява, а защото трябваше да има подходяща причина, за да го направим, смислена причина, която да допринася за дебата. Стори ни се необходимо да препечатаме карикатурите в седмицата, когато започва процесът за атентатите от януари 2015 г.“, се казва в редакционна статия на „Шарли Ебдо“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!