Франция отбелязва третата годишнина от серията джихадистки нападения в Париж, отнели живота на 17 души, съобщават световните агенции. Атаките, най-кървавата от която беше в редакцията на сатиричния седмичник „Шарли ебдо”, дадоха началото на вълна от терористични актове в цяла Европа.

В рамките на 3 дни през януари 2015 г. екстремисти убиха журналисти и карикатуристи от изданието, полицаи и обикновени граждани в супермаркет за кашерна храна.

Възпоменателната церемония днес започна в бившата вече редакция на „Шарли ебдо”, където братя, въоръжени с автомати, застреляха 11 души – някои от най-известните френски сатирици. Беше почетена и паметта на полицай, който беше застрелян от упор от терористите.

Снимка: EPA

По-късно подобна церемония се състоя и в магазин, където трети нападател уби 4 човека.

Днес, по настояване на близките на загиналите, няма речи, нито специални церемонии. Всеки може да мине и да остави цвете пред някогашната редакция на "Шарли ебдо". Президентът Макрон също го направи, в пълно мълчание.

Атаката срещу „Шарли ебдо” беше дело на пратят Саид и Шериф Куачи, които два дни след нея бяха ликвидирани от полицията. Супермаркетът пък беше атакуван от Амеди Кулибали, който преди това беше убил още един служител на реда. И този джихадист беше застрелян от полицията.

Преди 3 години милиони хора излязоха по улиците във Франция, за да защитят свобода на словото. Днес обаче, едва 61 процента от французите се разпознават в духа на "Шарли ебдо". Къде са останалите? Те или вече смятат, че карикатурите на "Шарли" отиват прекалено далече, или просто свикнаха с постоянната заплаха от атентат. И точно в това е голямата разлика. Днес терорът вече се банализира.