Исторически съдебен процес започва днес в Париж.  

Общо 14 души ще отговарят за връзка с атентатите срещу редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Ебдо“ и еврейския магазин през януари 2015 г., когато загинаха 17 души. 

Всичко около този процес е безпрецедентно – мерките за сигурност, но и очакванията.

Снимка: Ройтерс

Тримата терористи бяха убити по време на атентатите и днес само обвинените в съучастие могат да разкажат истината или да я премълчат. 

Близките на жертвите влязоха днес в съдебната палата, за да видят за първи лицата на обвиняемите. Всички обаче са с маски, заради коронавируса. 

За 50 дни съдът ще изслуша десетки адвокати и свидетели.

Безпрецедентно, целият съдебен процес за първите от серията атентати, които разтърсиха Европа през последните 5 години, ще бъде сниман. 

„Това е исторически процес. Фактът, че ще се снима, е изключение в цялата френска съдебна система. Но за историята, за свобода на словото срещу религиозната нетолерантност, този видео материал ще е изключително ценен за защитниците на правото ни да се изразяваме свободно“, смята Кристоф Делоар, генерален директор "Репортери без граници". 

На седми януари 2015 г. братята Куаши екзекутират 12 души в редакцията на сатиричния седмичник „Шарли Едбо“. На излизане от сградата убиват и един полицай. 

Незначителна пътна катастрофа вероятно осуетява незабавната им следваща масова атака. 

„Мотивът за престъплението на фанатиците е нашата свободата, защото те ненавиждат свободата, не я понасят. И единственият отговор, на който те са способни е смъртта“, смята адвокатът на „Шарли Ебдо“ – Ришар Малка. 

Братята Куаши са убити от антитерористите в парижко предградие 48 часа по-късно, докато в самия Париж третият атентатор държи заложници в еврейски магазин. Преди да бъде убит от специалните части, той екзекутира още четирима души. 

Снимка: Ройтерс

В деня на откриването на процеса, „Шарли Ебдо“ публикува на първа страница същата карикатура на пророка Мохамед, която предизвика атентатите преди 5 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!