Италия и Испания ще бъдат най-големите бенефициенти от фонда на Европейския съюз за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19. Средствата са част от бюджета, предложен от Европейската комисия за Съюза до 2027 г., който възлиза на 1,85 трилиона евро, съобщава „Ройтерс“. 

Най-голяма субсидия ще получат двете най-засегнати от пандемията страни в Европа. Средствата ще бъдат предоставени под формата на грантове и заеми. 

Общият бюджет на фонда е 750 млн. евро, от тях Италия ще получи най-много – 173 млн. евро (82 млн. евро от грантове и 91 млн. евро от заеми). Придвижа се Испания да вземе 140 млн. евро (77 млн. евро от грантове и 63 млн. евро – заеми) 

По информация на „Ройтерс“, останалите държави, които ще получат по-голямо финансиране за рестарт на икономиката са Гърция, Франция и Португалия. 

По-рано днес евродепутатът Радан Кънев прогнозира, че страната ни ще даде по-голяма вноска към фонда, отколкото ще получи.

По думите му причината за това е лошото управление на правителството, защото еврофинансирането ще бъде отпуснато на държави, чиито приоритети са насочени към дигитализация и зелена икономика, а у нас не се работи ефективно в тази насока.