Българските представители в европейския парламент могат да въздействат на ключови за съюза решения. Това заяви в „Тази сутрин“ евродепутатът Радан Кънев близо година, след като беше избран. Той посочи, че е направил над 400 предложения, а близо 300 са включени в законопроекти. 

По думите най-важен е подходът в Европейския парламент – чрез разговори, компромиси и положително отношение. „С рогата напред в Европа не се прави политика, там това се възприема като лош стил и тези, които го прилагат биват изолирани от политическия дебат“, добави Кънев. 

Относно Европейският фонд за възстановяване, евродепутатът посочи, че днес най-вероятно ще бъде представен план от близо 2 трилиона евро. „Всеки ще даде пари, при по-бедните държави означава по-голяма вноска. Важният въпрос е кой какво ще получи – тези фондове ще бъдат конкуренти. Няма да получих „X“ пари, властта свикна на лесни и готови пари, които да харчи, както си иска. В случая финансирането зависи от това колко са сериозни“, каза още той. 

Кънев обясни, че има три основни приоритета, за които ще бъдат насочени евросредства – модернизация и позеленяване на икономиката, дигитализация и заздравяване на веригите на доставки или повече локално производство. 

„Ние трябва да покажем нашите приоритети, които да съвпадат с европейските. Целта е да настигнем и изпреварим Китай и САЩ в една глобална и икономическа конкуренция. След кризата през 2008-2009 г. те направиха своето зелено възстановяване, модернизираха икономиката си, вкараха електронните системи в нейното сърце. Изведнъж се оказа, че Европа харчи много пари, а изостава“, добави Кънев. 

Той беше категоричен, че има риск България да даде повече пари, от колкото ще получи. По думите му българското правителство бойкотира Зелената сделка, а минимум половината от този пакет ще бъде насочен в тази посока. „Ние можем да се окажем спонсор на Италия, Испания или Холандия. Има ли България национален възстановителен план, за дигитализация и позеленяване на икономиката?“, попита Кънев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!