Европейската комисия запазва намерението си през септември да представи докладите за състоянието на върховенството на закона във всяка от страните в ЕС, предаде БТА, като цитира зам.-председателя на комисията Марош Шефчович след днешната видеоконференция на министрите по европейските въпроси.

ЕК разговаря с държавите и съгласува с тях подготовката на докладите, поясни той. По неговите думи наесен германското председателство на Съвета на ЕС ще постави докладите на обсъждане в търсене на общ подход срещу предизвикателствата и за споделяне на опит в тяхното преодоляване.

Темата с новия мониторингов механизъм придоби нова актуалност през последните дни, след като в официални препоръки до България беше посочено, че съдебната ни система остава под наблюдение. Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен за България и Румъния заради нереформираните им съдебни системи при приемането им в ЕС през 2007 г. Управляващите у нас и предходния състав на ЕК се бореха мониторнгът да отпадне, но все още няма решение на Съвета на ЕС в тази посока.

Все пак и сегашната комисия обяви, че няма промяна в позицията и смята, че наблюдението в сегашния му вид трябва да бъде премахнато.

Еврофонд за справяне с последиците от COVID-19

Шефчович съобщи, че се очаква също на 18 юни Европейският съвет да се произнесе по новото предложение на ЕК за многогодишния европейски бюджет, който ще включва и фонд за възстановяване от пандемията от COVID-19. По неговите думи половината държави от ЕС настояват за бързи решения.

Хърватският държавен секретар Андрея Згомбич от името на председателството на ЕС отбеляза, че някои държави искат незабавен достъп до средствата от бъдещия фонд. Според нея всички в ЕС отчитат нуждата от постигане на бързо споразумение за общия бюджет. Тя добави, че днес министрите са разговаряли за съгласуваността в отмяната на мерките, въведени за пресичане на разпространението на заразата.

Досега ЕК е приела 290 решения, свързани с новата криза, съобщи Шефчович. Той добави, че по обща оценка епидемичната обстановка в ЕС се подобрява и европейските държави очакват пътуванията през вътрешните граници да бъдат възобновени при първа възможност. Имаме нужда от бързо политическо споразумение за бюджета, добави зам.-председателят на ЕК.