Европейската комисия ще представи днес ново предложение за бюджета на Европейския съюз до 2027 г. Предвижда се бъдещият общ бюджет да съдържа фонд за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Събитията, само за последната седмица, очертават особено ясно възможните сериозни сблъсъци. Франция и Германия се обединиха и представиха план за 500 млрд. евро, които ЕК да заеме на финансовите пазари и раздаде на най-засегнатите  от COVID-19 страни под формата на субсидии.

Последва незабавна реакции на т.нар. "пестеливи" страни, които не желаят общ европейски дълг – Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция настояват парите да се отпускат под формата на заеми. Много е важно днес как Комисията ще предложи съчетаването на субсидии и заеми.

Втори болезнен въпрос, който създава разделителна линия – по какви критерии ще се определя коя страна колко ще получи след COVID-19. От това зависи как ще се позиционира източноевропейският лагер, който се тревожи да не намалеят фондовете, които го подпомагат, като кохезионните, например.

И още една спорна тема – богатите страни, нетни платци, искат отстъпки за вноските им в общия бюджет. Това е невъзможно особено в момент на криза, настояват по-бедните.

Неофициално, в Брюксел се говори, че ако в тази гореща атмосфера Комисията успее да прокара компромис, може да е спокойна за останалата част от мандата си.