Излизането на Великобритания от ЕС ще засили бюджетния натиск върху други страни от съюза. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел след среща в Берлин с австрийския си колега Себастиан Курц, предаде ДПА.

Меркел каза, че Германия и Австрия ще работят в тясна координация по този въпрос. Курц заяви, че според него бюджетните предложения на новата Европейска комисия са прекалено високи.

Понастоящем в ЕС има дискусия за дългосрочната бюджетна рамка за периода 2021-2027 г.

Еврокомисията предлага 1,11 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС да бъде предназначен за финансиране на европрограми - сума, която възлиза на 1,14 трилиона евро. Германия, която е най-големият нетен платец в общия бюджет на ЕС, настоява не за 1,11, а 1 на сто.

Курц също каза, че неговата страна смята за прекомерно предложението на Европейската комисия за бюджет, възлизащ на 1,11 процента от брутния национален продукт, допълни ТАСС. По думите му въпросът за бюджета е много важен за страни платци, каквито са Австрия и Германия. На пресконференцията австрийският канцлер изрази надежда, че ще има ново предложение от комисията, което да стане основа за единна позиция.

Меркел даде знак, че е склонна на компромис в зависимост от това как се изразходват тези пари. Общата селскостопанска политика на съюза, по която се отпускат големи субсидии на фермери, поглъща голям дял от финансирането. Университети, студенти и изостанали райони също получават значителни средства по европрограми, припомниха агенциите.