Ирландските крави са най-щастливите на света, но не за дълго. Животните допринасят за изменението на климата и съдбата на голяма част от тях вероятно е по-несигурна от всякога, пише германското списание „Шпигел“.

Според предложение на Министерството на земеделието в Дъблин почти 200 000 крави могат да бъдат умъртвени през следващите три години, за да се постигнат климатичните цели на членката на ЕС. 18 000 ирландски млекопроизводители се чувстват съкрушени.

Повече от 7 милиона говеда, включително 1,5 млн. млекодайни крави, живеят в Ирландия. За сравнение – населението на страната е малко над 5 милиона.

Снимка: iStock

„Трябва да има двустранни разговори за създаване на план, който да включва цялата индустрия“, каза Пат Маккормак, президент на Ирландската асоциация на доставчиците на мляко. 

Според него „правителството трябва да осигури бюджет, за да компенсира загубите им“. Освен това той настоява програмата да бъде доброволна.

Агенцията за околна среда EPA наскоро обяви, че Ирландия вероятно ще се размине със своите климатични цели. Една от тях гласи, че „емисиите от селскостопанския сектор трябва да намалеят с до 20% до 2030 година“. 

Ирландия иска да намали емисиите на страната с 30% в сравнение с нивата им от 2005 г. като част от регламента на ЕС за споделяне на тежестта.

Снимка: iStock

Министърът на земеделието Чарли Макконалог вече намекна, че ще бъде обмислена доброволна климатична програма за намаляване броя на млекодайните животни. Междувременно обаче вестник Irish Independent публикува вътрешен документ на Министерството на земеделието. В него се казва, че ще трябва „65 000 крави годишно да бъдат извадени от пазара“, за да се намалят емисиите от селското стопанство.

Правителството е решено да предложи на фермерите „финансово привлекателни възможности“ за доброволно ограничаване броя на животните - 3000 евро на крава. Документът на земеделското министерство обаче не е окончателен и подлежи на допълнителни консултации.

Снимка: iStock

Ирландия не е единствената страна в ЕС, която обсъжда ограничаване броя на кравите. Френската сметна палата наскоро призова за стратегия за намаляване на едрия добитък. Добре субсидираното говедовъдство в страната е отговорно за 11,8% от вредните емисии в страната на шампанското. За да се изпълнят задълженията, броят на добитъка неизбежно ще трябва да бъде намален, коментира още списание „Шпигел“.

През 2022 г. в Германия е имало 11 милиона говеда, включително 4,3 млн. млекодайни крави. 

„Мисълта да убиваме животни за климатични цели би била немислима. Вероятно има и други възможности“, коментира Ханс Фолденауер от Федералната асоциация на немските млекопроизводители. 

Асоциацията на германските фермери също отхвърля подобни стъпки.

Снимка: iStock

Всъщност в Германия все още нямат план в тази посока, но животновъдите се притесняват, че изискванията за намаляване на парниковите емисии може да ги засегне в близко бъдеще.