Как ще се случи преходът към зелена енергия – тази тема обсъдиха представители на българските власти и Европейската комисията на международна конференция, организирана от dir.bg и сайта за енергетика, екология и икономика 3e-news.net, на която bTV Media Group е партньор.

Събитието беше открито от служебния премиер Стефан Янев, който призова за плавен преход.

Снимка: btvnovinite.bg

 

„Когато говорим за „Зелената сделка“, не трябва да се фокусираме единствено върху това какво затваряме, а върху това какво отваряме и градим, дали сме в състояние да градим бъдещето“, заяви министър-председателят и допълни, че преходът към зелена енергия е заложен в българския План за възстановяване и устойчивост, който днес беше изпратен в Брюксел.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс обясни, че няма бъдеще в използването на въглища.

„Не казвам, че още утре може да премахнем въглищата, но стъпка по стъпка трябва да намаляваме употребата им и този ресурс да се заменя с други. Това, че цената на електроенергията в момента се увеличава се държи изцяло на увеличаване на търсенето след COVID кризата“, обясни той.

И Янев, и Тимерманс бяха категорични, че зеленият преход не трябва да ощети гражданите и икономиката. Според тях резките промени биха създали проблем.

Гост на конференцията беше и българският еврокомисар по дигитализацията Мария Габриел. Според нея трябва да превърнем предизвикателствата във възможност и да вървим към инвестиции в образование и регионална политика.

Делегатите на конференцията бяха посрещнати от протестиращи срещу „Зелената сделка“. Те изразиха притесненията си, че заради прехода, живеещите в минодобивни райони ще останат без препитание.

Символични в ръцете си държаха свещи и лапми.

Президентът Румен Радев не беше гост на конференцията, но също коментира темата. Държавният глава заяви, че България ще направи всичко възможно, за да защити въглищните си централи.  

На въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК датата 2040 г. за затваряне на централите, държавният глава каза: „Трябва „Зелена сделка“, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена“.