„Когато говорим за „Зелената сделка“, не трябва да се фокусираме единствено върху това какво затваряме, а върху това какво отваряме и градим, дали сме в състояние да градим бъдещето“.

Това каза служебният министър-председател Стефан Янев по време на конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

Целта на конференция е да повиши информираността на обществото по темата. На събитието присъства и зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, отговорник за „Зелената сделка“.

Снимка: Ладислав Цветков

Тимерманс беше посрещнат от протест на недоволни граждани, притесняващи се да не загубят работните си места заради прехода.

Премиерът беше категоричен, че обществото ни има нужда от допълнителен дебат по темата.

„Общините и бизнесът се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход. Той може да бъде успешен само ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка отделна държава и че ще бъде споделен като приоритет от гражданите“, допълни Янев, цитиран от „Фокус“.

Той подчерта, че българската икономиката зависима от въглищата, както и че страната ни е сред най-засегнатите от прехода към неутрална икономика.

По думите му чрез „Зелената сделка“ Европа се опитва да се превърне в първия климатично неутрален континент:

„В този процес ЕК се стреми да постигне допълнителни намаления на емисиите на парникови газови към 2030 г., с което да подпомогнем темповете и действията в прехода за неутралитет към 2050 г. Това е много високо ниво на амбиция, което надхвърля нашите възможности и капаците от гледна точка на днешния ден“, посочи премиерът.