От паркинга на ТЕЦ "Марица Изток 2" ще тръгнат поне 40 автобуса към София, за да може хората да поискат защита за комплекса.

Според "Зелената сделка" всички централи, които работят на въглища, трябва да преустановят своята дейност. Реално за хората, които работят в централата, няма никаква алтернатива.

"Целта на протеста е да удължим максимално работата на комплекса на въглища. Не сме съгласни с рестриктивните мерки, които Европа взема спрямо България", посочи Деян Дяков, лидер на КНСБ в ТЕЦ "Марица Изток 2".

Снимка: btvnovinite.bg

"Нашето желание е датите за затварянето на въглищните централи да бъдат между 2040-2050 г. минимум. Протестираме сега, понеже преди около месец излезе Планът за възстановяване и устойчивост за обществено обсъждане и стана ясно, че нашите управляващи са заложили газифициране на в "Марица Изток 2" и построяване на нова заместваща мощност на газ. Това не ни устройва, предвид факта, че 8000-9000 души ще останат на пътя", заяви още Деян Дянков.

Според него цената на тока не е висока заради емисиите. Цената е борсова, ние не я определяме, а само произвеждаме тока, посочи той.

"Факт е, че само преди месец ние работихме на два блока, а когато цената на тока скочи, правителството ни задължи да работим на осем и цената падна почти двойно. Така, че целият комплекс "Марица Изток" сваля цената на енергийния микс, а не я увеличава. Високата цена идва от ВЕИ фактора. Видяхме, че ВЕИ източниците не са сигурни и цяла Европа си запали въглищните централи последните два месеца", каза още синдикалистът.

Антон Атанасов работи над 12 години в ТЕЦ "Марица Изток 2". Според него протестът, който се организира, е една кауза за цялата държава.

"Отивам на протеста, за да защитя колегите и целия сектор. Цената на тока, за която се говори, при затварянето на Мариците, ще стане в пъти повече", смята той.

Снимка: btvnovinite.bg

Според лидера на КНСБ в "Мини Марица Изток 2" - Наско Митев, над 3 милиарда би коствало консервирането на всички три мини.

"Това са едни огромни средства, които ще дойдат вероятно от Европа. Имаме стотици милиарди левове налети в комплекса – в инвестиции и иновации. Не трябва да залагаме съдбата на толкова много хора за едни 12 милиарда, които ще получим по Плана за възстановяване", смята той.