Българската мусака е най-вредна за климата от всички ястия в Европа според британско проучване, според което производственият процес на една тава с мусака нанася най-голяма вреда на околната среда.

Всичко това предизвика остра полемика у нас, но се оказва, че ситуацията с обичаното ястие е доста по-различна от тази, представена в публикацията от Острова.

"Мусаката не отделя емисии докато я готвите. Въглеродният отпечатък е методология, която излиза от анализа на жизнения цикъл и се опитва да остойности въздействието върху изменението на климата от целия жизнен цикъл на производството на тази мусака", обясни в "Тази сутрин" експертът по оценка на въглеродните емисии Петър Сеизов.

По думите му всъщност не става дума за сериозно проучване. Британски журналист е извадил най-популярните ястия във всяка една държава, след което е използвал онлайн калкулатор с произволни рецепти от интернет.

"Допуснали са малка грешка. Рецептата, която са ползвали, всъщност отчита едновременно съставките и в заливката, и в самата мусака. Заложили са два пъти по-голямо количество кайма", разясни той и добави, че при направена правилна сметка, всъщност българската мусака ще се озове на четвърто място в класацията.

Българите приемат данните от британското проучване буквално и отказват да приемат, че любимото им ястие замърсява атмосферата, защото, по думите им, продуктите са чисти.

А как се приготвя една традиционна българска мусака - вижте във видеото.