Политици в Северна Ирландия предупреждават, че не е изключено да се върнат граничните проверки. Нещо, срещу което се обявават всички в северния британски регион. Неяснотите след брекзит отключват и стари проблеми.

Случайност или не – за Северна Ирландия брекзит дойде точно ден след годишнината от Кървавата неделя – най-смъртоносния сблъсък от недалечното смутно минало на страната.

На 30 януари 1972-ра година британски войници стрелят по невъоръжени протестиращи католици и убиват 13 души в Лондондери. Споменът за тези събития е жив и до днес, а брекзит само разтвори някои незараснали рани.

Смъртта на 29-годишната журналистка Лира МакКий през април 2019-а разтърси мнозина в Европа. И върна лентата към 30-годишния конфликт в Северна Ирландия.

Галерия от графити на открито е живата памет на Лондондери. За да може миналото да не се повтаря.

Според журналиста и анализатор Пол Гослинг брекзит не е единственият фактор за това, но е налял масло в огъня.

Колите бомби и нападенията над полицаи изправят на нокти местните.

Независимо дали са про- или антиевропейски настроени, всички в Северна Ирландия признават ролята на Европейския съюз за установяването на мира на острова. Мир, който днес не е заплашен от борба между католици и протестанти, а от маргинални организации с неясни контури.

Всички тук са категорични - за разлика от минали времена, днес паравоенните групировки не се ползват с обществена подкрепа. Въпреки това, не са и изчезнали от Острова.