Точно в 1 часа след полунощ българско време Лондон каза сбогом на Брюксел. Това се случи три години и половина след референдума от 2016-а, на който британците решиха да излязат от Обединена Европа.

Привържениците на брекзит посрещнаха с ликуване отброяването на секундите и празнуваха по улиците на Лондон.

Европейският съюз за пръв път губи държава членка. Така европейското семейство намалява с 66 милиона британци.

Точно в полунощ западноевропейско време с изпълнение на „Бог да пази кралицата!“ ликуващи британци отбелязаха часа на раздялата - момента, в който страната им отвори нова глава извън Европейския съюз.

Настъпването на тази нощ беше отбелязано и с тъжни бдения от много техни сънародници, които са опечалени от загубата на европейската си идентичност.

Първата минута извън Евросъюза беше отпразнувана с химна - "Бог да пази кралицата".

„За много хора това е удивителен момент на надежда, който мислеха, че никога няма да дойде. Има и много други, които чувстват тревога и загуба. Най-важното е, че това не е краят, а началото. Това е моментът, когато изгрява зората и завесата се вдига за ново действие в нашата голяма национална драма“, заяви Борис Джонсън - министър-председател на Великобритания.

„Ние всъщност сме в салона за отпътуване. А крайната дестинация на полета все още не е известна на никого. Очакваме 11 месеца отново умора, изтощение, преговори. Песимистичният вариант е, че до 5-10 години Обединеното кралство ще се разпадне“, смята Огнян Бойчев – журналист.

Почти всички аспекти на бизнеса и всекидневието ще останат непроменени, докато Лондон и Брюксел изчистят напълно специфичните въпроси - от търговията и сътрудничеството за сигурност до паспортите за домашни любимци.

Oт днес, денят след брекзит, Великобритания е в преходен период. Новият краен срок 31 декември 2020 г. засега изглежда твърде амбициозен. Мащабните сделки, които трябва да бъдат договорени, обикновено отнемат години, за да бъдат завършени.

Настроението в Северна Ирландия - примирение и тъга

"Спечелихме битката, но изгубихме войната" – така може да се обобщи настроението на Северна Ирландия след настъпването на брекзит. И след развода тук, в Лондондери няма да се появи физическа граница със съседната Република Ирландия. Но добрите новини свършват дотук. За мнозина местни изходът е само един – референдум, отцепване на Северна Ирландия и присъединяването й към Република Ирландия. За това и снощи протестираха на границата.

Изоставени – така се чувстват северноирландците. 56% от тях гласуваха против брекзит през 2016-а. Срещу развода са се произнесли и 78% от жителите на граничния район Фойл. 

Мартина Андерсън е бивш терорист от ИРА, после евродепутат. До вчера, когато трябваше да напусне Брюксел.

“Не става дума само за търговията на остров Ирландия. Става дума за хората, чиито демократични права са отнети срещу волята им. Усещането за това в нашия град е по-силно от където и да било другаде”, казва Андерсън.

Статистиката показва скок в кандидатурите за гражданство на Република Ирландия през последните години. Само за 2019-а 76 хиляди северноирландци са кандидатствали за ирландски паспорт, за да останат граждани на Европейския съюз.

Европейските лидери определиха деня като тъжен и повратен момент за Европа. Излизането на Обединеното кралство от ЕС днес е шок и исторически сигнал за тревога заяви френският президент Еманюел Макрон.

Обещано е: физическа граница между двете Ирландии няма да има. Несигурността за всичко друго обаче остава.

Снимка: btvnovinite.bg

Преходният период - какво предстои?

Поне до края на тази година за британците остават задълженията на член на Евросъюза, но не и правата. Ако до полунощ на 31 декември не бъдат договорени отношенията с останалите 27 членки, двете страни може да се разделят без сделка с всички щети за Европа и Великобритания.

Предстоят 11 месеца период на преход, и във Великобритания правилата остават същите, включително за нашите сънародници, които работят и учат там.