В Българското село Паламарца живеят почти  толкова британци, колкото и българи. Сега въпросът е какъв ще бъде животът им след брекзит.

В почти обезлюденото допреди 10 години село днес живеят над 200 чуждестранни жители от 4 континента. Всяка година 10 нови британски семейства се заселват.

От референдума за брекзит през 2016 г. до днес броят на британските жители в селото се е увеличил от 60 на 100.
Първо преди 8 години идва британското семейство на Марк и Кара и те започват да рекламират селото.

„Селото живна. Помагат също на жителите. Ние на тях.  Примерно, когато си произвеждат зимнина, заедно правят лютеница. Плодове, сеят си дръвчета, помагаме им, те също помагат на нас. Събраха пари и закупиха една маса за тенис за децата в Паламарца, играят, правим турнири между българчета и англичанчета. Те са ни от помощ много“, казва кметът Георги Георгиев.

Първият човек, който срещаме в центъра на селото – Джо Милър, по нищо не прилича на англичанин. Тук е от 5 години заедно със съпругата си. От селската градина в новия си дом създават уеб сайтове за целия свят. Имат и блог, в който разказват на английски за българските си преживявания.

Семейството не иска да напуска България, но се тревожи от многото неизвестни, които стоят пред тях, след като Великобритания официално излезе от Европейския съюз.
Евтините жилища и лесната процедура по купуването до този момент е причината и за семейството на Джанийн Бъклар да избере България. Срещаме се в нея в библиотеката, където ходи да учи български език. Във Великобритания Джанийн работила като авиационен инженер, но доброто заплащане не ѝ дало мечтания живот.

Джанийн твърди, че брекзит не я тревожи, защото вече е уредила живота си тук като български гражданин.

Но новодомците Нийл и Бет се притесняват за  личните документи.  Във Великобритания Нийл работи като кранист, днес строи новата им къща в Паламарци сам. Помагат му българските му съседи.

В съседство на Бет и Нийл живее Джун Мърфи. Във Великобритания работила като охрана на атомна електроцентрала. Мечтата ѝ била да живее в Канада, но се озовава тук и не съжалява. Днес от преобразения ѝ паламарски дом преподава онлайн английски език на деца в Китай.

На референдума за брекзит тя е подкрепила излизането на Великобритания от ЕС, защото смята, че страната дава твърде много пари на Съюза и затова не може да реши собствените си проблеми.

За изминалата 2019 г. повече от 470 хил. британци са посетили България – 20,7%  повече спрямо година по-рано. Пътуванията на българите до Острова също имат ръст с 5,2% през 2019 спрямо 2018 г.

Вижте повече във видеото!