Точно в 1 ч. след полунощ българско време Лондон каза сбогом на Брюксел. Това се случва три години и половина след референдума от 2016 г., на който британците решиха да излязат от европейското семейство. 

Привържениците на брекзит посрещнаха с ликуване отброяването на секундите и празнуваха по улиците на Лондон.

Европейският съюз за пръв път губи държава членка. Така еврепейското семейство намалява с 66 милиона британци.

Снимка: EPA

Първата минута извън Евросъюза беше отпразнувана с химна „Бог да пази кралицата“. Брекзит дойде като Нова година – с шампанско на площада, танци и снимки за спомен. И под погледа на Чърчил, на чиито паметник се покатериха някои от празнуващите.

„Това е моментът, когато изгрява зората и завесата се вдига за ново действие  в нашата голяма национална драма. Зората на нова ера, в която да се обединим“, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Сградите около парламента бяха осветени в цветовете на британското знаме, а празникът на площада продължи с песни.

Снимка: EPA

С напускането на Великобритания се променя и географският център на ЕС. Сега той ще е малко селце в Германия - баварското село Гадхайм, близо до Вюрцбург. Точното място е специално обозначено от месеци.

След референдума на Острова местните жители поставят и табела с надпис: „Бъдещият център на Евросъюза“.
Така с брекзит географският център на Обединена Европа се премести с около 60 км.

Снимка: EPA

Поне официално Европа дава знак, че ще остане обединена. А възможни клопки за единството й има, ако всяка страна можеше разговаря сама директно с Лондон.

Основният препъни камък на 3-годишните преговори между Лондон и Брюксел беше

Северна Ирландия заради спора за границата ѝ с Република Ирландия.

Снимка: EPA

Атмосферата в Северна Ирландия може да се обобщи с две думи – примирение и тъга. Някои от хората признават със сълзи на очи, че са ужасени. Други вече са се подготвили за бъдещето, кандидатствайки за ирландски паспорти, за да продължат да бъдат граждани на Европейския съюз. За трети изходът е само един – референдум, отцепване на Северна Ирландия и обединението ѝ с Република Ирландия. Именно те протестираха снощи.

Снимка: EPA

Изоставени – така се чувстват северноирландците. 56% от тях  гласуваха против Брекзит през 2016 г. Срещу развода са се произнесли и 78% от жителите на граничния район Фойл.

Снимка: EPA

Обещано е, че физическа граница между двете Ирландии няма да има. Несигурността за всичко друго обаче остава.

Сега предстоят 11 месеца преходен период и във Великобритания правилата остават същите, включително за нашите сънародници, които работят и учат на Острова.

Вижте повече във видеото!