20-ата годишнина от Кървавата неделя по стечение на обстоятелствата почти съвпадна с настъпването на брекзит. И отново в Северна Ирландия отново се усеща старото напрежение.

Снимка: btvnovinite.bg

Смъртта на 29-годишната журналистка Лира МакКий през април 2019 г. разтърси мнозина в Европа. И върна лентата към 30-годишния конфликт в размирната провинция.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

През последните 2 години специална комисия за наблюдение отчита пробуждане на местните паравоенни организации.

Снимка: btvnovinite.bg

Според журналиста и анализатор Пол Гослинг брекзит не е единственият фактор за това, но е налял масло в огъня.

„Има два вида заплаха. Единият тип дисидентски групи са т.нар. републиканци, другите са т.нар. лоялисти. И двете се занимават с въоръжена престъпност. Така че проблемът не е само политически“, обяснява Гослинг.

Снимка: btvnovinite.bg

Колите бомби и нападенията над полицаи изправят на нокти местните. Броуна Масоливър е туристически гид и майка на 2 деца.

„От 3 години с целия този дебат за брекзит се тревожа. Това, което се случва, е плашещо, защото 21 години сме живели в мир. Никой не иска да се връща към миналото. Тъжна съм и съм ядосана“, споделя Броуна.

Снимка: btvnovinite.bg

Независимо дали са про- или антиевропейски настроени, всички в Северна Ирландия признават ролята на Европейския съюз за установяването на мира на острова. Мир, който днес не е заплашен от борба между католици и протестанти, а от маргинални организации с неясни контури.

Няма официални данни колко души наброяват местните паравоенни групировки като "Нова ИРА". Според анализатори те са стотици – напълно достатъчно, за да будят страх.