Всички европейски страни ще плащат руския газ в евро или долари, както е според договорите. Правителството във Виена опроверга днес вчерашните спекулации, че заедно с още някои други държави ще приеме искането на Москва за разплащане в рубли. Помощ обещаха и Съединените щати.

От снощи Полша получава около 29 милиона кубически метра на денонощие руски газ от Германия. Точно толкова, колкото купуваше допреди два дни от "Газпром".

В специално обръщение президентът Джо Байдън каза, че Съединените щати няма да позволят на Москва да сплашва Европа с газ и подчерта, че България не трябва да се страхува от недостиг на газ.

„Няма да им позволим да използват газа и петрол, за да избегнат последствията агресията си. Работим с Южна Кория, Япония, Катар и други, за да помогнем на нашите европейски съюзници, заплашени от този руски газов шантаж. Агресията няма да спечели. Заплахите няма да спечелят“, каза Джо Байдън.

На фона на газовата война Украйна призна, че търпи тежки загуби в Източната част на страната, където Русия ескалира офанзивата за окупиране на целия Донбас. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!