Съединените щати могат да пренасочат към България и Полша доставки на природен газ.  Това обяви американският президент Джо Байдън.

В специално обръщение президентът Байдън каза, че Щатите няма да позволят на Москва да сплашва Европа с недостиг на газ и подчерта, че България не трябва да се страхува от недостиг на газ.

Изказването на Байдън дойде два дни след новината за газовата криза в Европа. Така за първи път от началото на конфликта в Украйна страната ни влезе в дневния ред на Белия дом.

Американският президент заяви, че се работи над пренасочване на природен газ директно към страната ни и към Полша. 

„Полша посочи, че има значително количество газ, планирали са. Не толкова много, но така е и с България. Ние работихме със съюзници като Япония и други държави, и може да пренасочим продажбата на природен газ от тези страни към Полша и България“, каза президентът.
 
Байдън кааз още, че страната му няма да допусне Москва да сплашва държави с лишаване от енергийни ресурси.
 
„Няма да им позволим да използват газа и петрол, за да избегнат последствията агресията. Работим с Южна Кория, Япония, Катар и други, за да помогнем на нашите европейски съюзници, застрашени от този руски газов шантаж. Агресията няма да спечели. Заплахите няма да спечелят“, добави Джо Байдън.
 
Той поиска от Конгреса да отпусне допълнително рекордната сума от  33 млрд. долара, което е огромно увеличение на американското финансиране за военните действия в Украйна. Финансовата инжекция ще отиде за оръжия, икономическа помощ и хуманитарна помощ.
 
По-рано прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ са очаквали Русия да използва енергийните запаси като оръжие  и, че американската страна вече е била в контакт с властите в България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!