На фона на близо 32 000 смъртни случаи и на данните от изследване, че близо 90 % от британците не искат ограниченията да отпадат, защото им харесва да работят от къщи, след няколко часа Борис Джонсън ще обяви план за следващите стъпки срещу COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

След като първите министри на Шотландия и Северна Ирландия вече обявиха скромни промени в правилата, като отпадане на ограничението на броя на разходките и отваряне на градинските центрове, очакванията за драстично разхлабване не са големи. Според редица публикации правителството няма да се ангажира с определени срокове и дати.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се да бъде обявена система за оповестяване на заплахата от вируса, която ще има 5 степени. Премиерът вероятно ще обяви, че страната е в 4-та степен на опасност, но слиза в по-ниска 3-та.

Ще бъде създаден и Център за биологична сигурност, който ще следи за регионалното ниво на заплаха и това ще даде възможност за промяна на мерките в различни градове.

Официалният лозунг на правителството вече няма да е „Остани вкъщи, спаси животи", а ще стане „Бъди  нащрек, контролирай вируса, спаси животи".