Летният туризъм у нас е във фокуса на внимание на британски медии. В деня, в който във Великобритания изтича срокът на извънредните мерки заради COVID-19, вестник „Сън“ публикува статия за мерките за туристическия сезон в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Под заглавието „Слънчев бряг” се надява да посрещне туристи от юли - британците ще получат безплатни шезлонги и удобства" във вестника се разказва за проблемите пред туризма в България, но и за мерките, с които туристическият бранш ще привлича туристи.

Отбелязвайки ниския ръст на заболяване от COVID-19 в България, вестникът завършва статията си, цитирайки  министъра на туризма Николина Ангелкова: „В постоянен диалог сме с основните туроператори, с които сме работили досега“.

Тази оптимистично звучаща статия идва на фона на новината, че Великобритания зае челна позиция в Европа с над 30 000 смъртни случаи от коронавирус. Нарастват обвиненията, че правителството действа неадекватно и че е закъсняло фатално във въвеждането на мерките.

Снимка: btvnovinite.bg

На днешното заседание на „Даунинг стрийт“ се обсъждаха параметрите на развитието на болестта и силата на заразата. След консултации със специалисти Борис Джонсън ще обяви в неделя, дали изтичащите днес мерки ще бъдат продължени.

Снимка: btvnovinite.bg

„Смятам, че правителството е много ясно по този въпрос, акцентът е да се сведе репродуктивното число под едно“, заявява зам.-директорът по защита на здравето в националната здравна система Триш Манес.

Междувременно станаха известни данни от проучване на учени от Института по генетика към Лондонския колеж. Анализ на проби на повече от 7500 заразени с коронавирус показва, че болестта се е разпространила по света още през декември миналата година.

Временната болница „Найтингейл“ в Лондон, с 4000 легла, която беше открита  преди месец, е била използвана за лечение на едва 20 пациенти с COVID-19. Всички те са изписани и към момента дейността в нея е замразена.