Трета сутрин украинската столица се буди под обстрел. В града често се чува стрелба на артилерия. Съобщава се за експлозии, но към този час информацията остава оскъдна. 

Според "Ройтерс" е имало и руска атака над военна база в града. Украинските въоръжени сили твърдят, че са отблъснали врага.

Агенция "Интерфакс Украйна" съобщава, че войски на Русия са опитали да поемат контрола над една от най-големите електрически централи в столицата.

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че Русия ще опита да щурмува града тази нощ, допълвайки, че "украинците не могат да се откажат от столицата си". Неговият говорител написа в социалните мрежи, че има връзка с Москва за преговори. Уточнява се и мястото. По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че преговорите ще се състоят когато украинските сили свалят оръжията си.

Снимка: Reuters

По-рано Русия обяви, че Украйна се е отказала от дипломатически ходове за разрешаване на кризата. От Москва президентът Владимир Путин призова вчера украинската армия да извърши преврат и да вземе нещата в свои ръце.

Ожесточени сражения се водят и във Василков, който е на около 30 километра югозападно от украинската столица, пишат световните агенции.

Снимка: Reuters

Според украинското министерство на отбраната руските сили се опитват да дебаркират там военнодесантни части. Във Василков боевете се водят до военновъздушна база на украинските сили, допълва Ройтерс. 

Говорителят на руското министерство на отбраната, генерал майор Игор Конашенков пък съобщи, че руските сили досега са поразили 211 украински военни съоръжения, в това число 17 командни центъра, 19 противовъздушни системи, 39 радарни модула, 67 танка и 6 бойни самолета.

Снимка: Reuters

Военните са поели контрола и върху стратегическо летище извън Киев, което им позволява да укрепят силите си, за да превземат столицата, отбелязва "Асошиейтед прес".