САЩ затегнаха икономическите наказания срещу Русия и санкционираха руския президент Владимир Путин и министъра на външните работи Сергей Лавров в отговор на офанзивата в Украйна.

Все още Русия остава в системата SWIFT, тъй като европейските партньори на САЩ за момента се въздържат от мярката.

Путин се присъединява към списъка от лидери, санкционирани от Вашингтон. Сред тях са президентът на Венецуела Николас Мадуро, сирийският президент Башар Асад, иранският аятолах Али Хаменеи и севернокорейският лидер Ким Чен-ун.

Санкционирани са и министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимом, съобщава БТА. Засегнат е и Руският фонд за преки инвестиции.

Вследствие на ограниченията ще бъдат замразени активи в САЩ и забранено на американски граждани и компании да правят бизнес с лицата от списъка, на които пък се забранява и да влизат в страната.

Подобен отговор дойде и от Лондон, който обяви, че замразява авоарите на президента Путин и на външния министър Лавров. А говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че и двамата нямат авоари в британски банки. Санкции срещу Путин, Лавров и управлението в Беларус въведе и Канада. 

Австралия пък санкционира осем олигарси, близки до руския президент и на 339 членове на руския парламент, които се смятат за лица, улеснили атаката срещу Украйна. Наложени са наказания и за Беларус. Канбера също обмисля да последва примера на Лондон, Вашингтон и Брюксел и да санкционира Путин и Лавров.

Санкциите на Брюксел срещу Русия вече са в сила след публикуването им в Официалния бюлетин на ЕС.