Руската армия ще се опита да превземе украинската столица Киев през нощта. За това предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", обяви Зеленски.

Според информациите се чуват нови взривове около града. Украинските военни сили смятат, че руските позиции са на около 30 км. от Киев. Кметът на украинската столица и бивш световен шампион по бокс Витали Кличко подчерта, че града го чакат „тежки часове“ през нощта.

Снимка: Цветана Балабанова

По-рано Украйна поиска преговори и предложи неутралитет, но Русия не прие. Говорителят на Министерството на външните работи на Москва Мария Захарова коментира, че Украйна се е отказала от диалог. Според Киев това не отговаря на истината.

"Украйна беше и остава готова да преговаря за прекратяване на огъня и за мир. Това е нашата постоянна позиция. Съгласихме се с предложението на президента на Руската федерация. През тези часове страните се консултират за мястото и часа на преговорния процес", написа говорителят на президента Зеленски в социалните мрежи.

Вчера Руският президент Владимир Путин призова украинските военни да извършат военен преврат и да изземат властта, която сега е „в ръцете на националисти, наркомани и неонацисти". Министерството на отбраната на Русия обяви, че югоизточния град Мелитопол е бил превзет без съпротива. Украйна пък твърди, че е отблъснала противника и сраженията продължават.

Снимка: Цветана Балабанова

На свой ред украинският ръководител на въоръжените сили обяви, че неговата страна е свалила руски товарен самолет Ил-76, на който са се намирали парашутисти. Информацията остава непотвърдена.

A президентът на Абхазия, територията в Грузия, призната от Русия за независима, Аслан Бжания, подписа указ за признаване за независими на така наречените Донецка и Луганска народни републики. Бжания поръча да се подготвят и проекти на договори за сътрудничество, приятелство и взаимопомощ с ДНР и ЛНР, които са признати за независими само от Русия.

България, Чехия, Полша вече затвориха въздушното си пространство за самолети с руски лиценз. Същото направи и Великобритания, но само за частни самолети, в отговор на руската забрана британски самолети да летят над нейното въздушно пространство.