Втори ден продължава руската военна агресия в Украйна. Ракетни удари, ожесточени сражения и танкове по улиците на големите украински градове имаше този петък. Вчеерта продължават бомбардировките в Киев и специалните пратеници на bTV са принудени да се крият в бомбоубежището.

Володимир Зеленски поиска диалог и преговори с Русия, в отговор Владимир Путин призова украинските военни да извършат преврат.

Снимка: btvnovinite.bg

Българи са в капана на войната в опит да се евакуират. Малко преди 19:00 ч. българско време в Киев отново беше обявена въздушна тревога.

По последни данни руските части контролират северните квартали на столицата на Украйна. Според властите досега са били раздадени 18000 картечници на доброволците, които искат да се включат в защитата на града, но в същото време нашите пратеници са видели видяхме десетки и стотици хора, които се опитваха да напуснат столицата Киев пеша или с автомобили.

Украинската армия е запречила вече изходите на града с танкове и прегрупира и подготвя за улични боеве. Според тях по-голямата част от руските сили в момента се намира на около 30 км от столицата.

Куфари, торби с храна и вода и домашни любимци – атмосферата е като на гара. Но повечето хора тук не знаят накъде отиват.

Снимка: btvnovinite.bg

„Прекарахме тук нощта и оставаме, защото днес ситуацията е още по-напрегната. Познатите в нашия квартал казват, че там се стреля и те също слизат в метрото. Там е препълнено, а и днес има повече хора от вчера. Ако ни потрябва нещо, ще излизаме и ще притичваме, за да си докупим“, казва Наталия, жителка на Киев.

През нощта вагоните на метрото остават отворени, за да могат хората да спят вътре. Сега в метрото в Киев денонощно има питейна вода и чисти тоалетни на разположение на гражданите.

Днес сред темите на разговор е и общата военна мобилизация. На мъжете между 18 и 60-годишна възраст вече е забранено да напускат Украйна.

„До последно ще се старая да избегна ситуация, в която трябва да взема оръжие и да ходя да стрелям“, коментира Евгений, жител на Киев.

Снимка: btvnovinite.bg

Таня Станева няма да се евакуира, защото дъщеря ѝ – на 12 години, е на село с баба си и дядо си.

„Първото, което правят като станат, е да пишат. Първото е „Мамо, какво правите, как сте?". Тук сме около 20 човека, всеки един от различен регион. През нощта два пъти се събуждахме в мазето, защото имаше звуци на инвазия“, разказва Таня.

А в Киев танкове и военна техника и газят колите.

Олена Черкасова нощува в Харков, който вчера беше подложен на ракетни удари. Там е заедно с още осем души.

„Два дни можем да изкараме, имаме вода, кладенец, за децата сме осигурили храна, два дни със сигурност ще изкараме. Това е кошмар. Загиват наши момчета, 21 век, Европа, ние стоим в мазето", разказва Олена.

А окървавена снимка на Олена Курило се превърна в символ на войната в Украйна. Домът й е напълно разрушен от ракета. Тя е директор и учител в гимназия в 30-хилядния град Чугуев.

Снимка: Getty Images

„Бих направила всичко за родината си. Сега просто се радвам, че съм жива, защото това е чудо. Явно имам ангел хранител. Всички познаваме историята. Сякаш не ни се вярваше, че подобно нещо може да ни се случи“, казва Кирило.

Заради бомбардировките неонатологията в украинския град Днепър вчера е била преместена в мазето на болницата, където са евакуирани и новородените с нужда от интензивна грижа. В социалните мрежи бяха разпространени и кадри на емоционалната раздяла на баща с дъщеря му. Мъжът е мобилизиран от силите на Украйна.

Украинските власти призоваха хората гражданите на Киев да подготвят сами коктейли „Молотов“, с които да защитават града и разпространиха упътване как това може да се направи в домашни условия.

А пък от българското посолство правят всичко възможно, за да съдействат на всички наши сънародници, които са се свързали с тях.

Продължават да очакват четири автобуса, с които да евакуират българите от Киев, но по информация на bTV на границите има много големи проблеми и  е много трудно преминаването и в двете посоки, но в момента, в който автобусите пристигнат от посолството ще се свържат с българите в града.